HTML

A rendszergazda blogja

Amiről egy rendszergazda beszélni tud. Mit vegyél figyelembe, ha rendszergazdát keresel, vagy rendszergazda céget? És mire figyelj, ha rendszergazda vagy? És minden egyéb, ami rendszergazda...

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) adaptív szűrő (1) adatbiztonság (10) adatkezelés (5) adatkezéls (1) adatvédelem (6) adó (1) ajánlat (2) ákos (2) alkalmi (1) állás (1) antivírus (1) ár (2) árak (1) áram (2) áramfelhasználás (2) artisjus (1) átalánydíj (1) ateo (1) baracomp (1) barazsy (1) biztonság (4) bkv (3) bódis (1) bolt (1) bsd (1) cég (2) cisco (1) cms (1) cube (1) dokumentáció (1) domain (1) drága (6) eldobható (1) elérhetőség (1) email (1) eszközök (1) e mail (2) fejlesztés (1) felhasználó (6) felmondás (1) festék (1) garamszegi (1) garancia (2) géppark (1) google (2) hálózat (6) hálózatépítés (1) hálózatfejlesztés (1) havazás (1) heves (1) hibabejelentés (1) hibaelhárítás (1) hitler (1) (1) hogyan (1) honlapkészítés (3) hozzáadott érték (2) hozzáférés (1) hulladék (2) humor (23) idióta (1) informatika (2) informatikus (1) interjú (5) internet (3) intranet (1) ipad (1) ip cím (1) it (1) játék (1) jog (1) jogdíj (1) jogvédelem (1) kábel (1) kalkulátor (1) karbantartás (1) károly (1) kávé (1) képzés (2) kerékpár (1) keresés (1) kibocsájtás (1) kiszervezés (1) kkv (1) klassz (1) költségcsökkentés (7) komédia (1) kommunikacio (1) kompresszor (1) környezetbarát (6) környezettudatos (7) környezetvédelem (7) lan (1) lemeztelenítés (1) letöltés (1) linksys (1) linux (1) magyar vállalkozó (1) marketing (3) máv (3) megbízható (1) megoldás (1) microsoft (1) mikulas (1) mikulás (1) mosoly (1) napló (2) németország (1) neo (1) nhh (1) nógrád (1) noname (1) nyilvántartás (4) nyomtatás (1) nyomtató (1) olcsó (6) online marketing (1) online számlázás (1) online számlázó program (1) open source (1) párnacsata (1) pénz (2) poén (22) pofátlan ügyfél (1) portalanítás (2) portalanító (1) privát (1) probléma (1) programozó (3) rádió (1) reakció (1) reklám (2) rendszer (4) rendszerátvétel (2) rendszergazda (84) rendszerinformatikus (1) rendszerkarbantartás (4) rita (1) sávszélesség (1) sciennet (1) softbase (1) spam (5) spamfilter (2) spammer (3) spamszűrés (3) spamszűrő (2) spray (1) sysadminday (1) számítógép (6) számítógépbolt (1) számlázó program (1) szavazás (1) széndioxid (1) szerszám (1) szerverszoba (1) szerverterem (1) szerzői jog (1) szoftver (6) szoftvernyilvántartás (8) sztrájk (3) szűrő (1) takarítás (2) takarító (2) takarítónő (2) tárhely (1) távadminisztráció (2) távkarbantartás (1) távmunka (1) télapó (1) tisztítás (1) titok (1) toner (1) törvény (1) total commander (1) ünnep (1) végpont (1) veszélyes (1) vicc (23) video (1) vidi (1) világnap (1) virtuális (1) víruskereső (1) víruskommandó (1) vpn (1) webdesign (2) webdizájner (2) weblap (4) weboldal (3) webprogramozás (2) webtárhely (1) wifi (1) windows (2) windows 7 (1) winkler (1) yellow (1) Címkefelhő

Mit csinál a rendszergazda, amikor nem csinál semmit?

2009.01.15. 00:03 dJw_

A tévhittel ellentétben, nem nagyon van egy rendes rendszergazdának olyan időszaka, hogy nem csinál semmit. Ha sok ilyen ideje van, akkor vagy nem akar dolgozni, vagy olyan géppark miatt van fenntartva a főállású rendszergazda státusz, ami miatt nem indokolt.

Mekkora gépparkra érdemes főállású rendszergazda alkalmazása?

Több dologtól függhet. Milyen a rendszer rendelekezésre állása, amit a rendszergazda felügyel? Mennyire képzettek a felhasználók? Mennyi gépből áll a rendszer? Milyen tevékenységeket végeznek a gépeken? Mennyire kritikus a cég életében egy-egy munkaállomás leállása?

Vegyünk két szélsőséges példát. Az első eset, amikor egy cég 5 számítógépére és egy szerverére főállású rendszergazdát foglalkoztat. Tegyük fel, hogy a cég tevékenysége a könyvelés, vagy más háttérszolgáltatás, irodai munka folyik a gépeken. Ez esetben biztosan jobban jár a cég, ha átalánydíjas megoldásban megbíz egy rendszergazda céget. Persze jöhet a kifogás, hogy de a kritikus bevallási időszakok... szerződésben meg lehet határozni mindent, így azt is, hogy a kritikus időszakokban a rendszergazda cég rövidebb kiszállási időt vállaljon, pl: 5 óra helyett 1 óra.

A második esetben a cég egy számítógépvezérelt gyártósort működtet, mellette 20 irodai célra használt számítógépet és egy szervert. Érezhető, hogy a gyártósor leállása miatti szünet órási bevételkiesést okozhat a cégnek, nem beszélve a határidőre szóló megrendelésekről. Itt bizony érdemesebb megfizetni egy profi rendszergazdát, aki nem mellesleg más célokra is használható. Hacsak nem nagyon lerongyolódott az a gyártósori vezérlő számítógép, akkor eléggé sok üres órája marad a rendszergazdának, miután jól rendbe rakta a rendszert.

Kreatív vezetők ilyenkor szokták kitalálni, hogy a rendszergazda üres óráiban segítsen be egyes szakterületekre, mint a gyártógépek karbantartása, a titkárnőnek borítékcímzés vagy éppen takarítás és parkolósöprögetés. Azt vegye figyelembe minden cégvezető, hogy egy rendszergazda sem azért járta ki iskoláit, hogy aztán borítékot címezzen, vagy takarítson. Így gyorsan el lehet üldözni egy jó szakembert - még a legtürelmesebbet is.

Ha már mindenképpen le kell kötni találjunk ki számára releváns munkát. A programozás közelebb állhat egy rendszergazda lelkéhez, mint a takarítás, de még a weblap elkészítése is jobb. Egy ismerősöm kitalálta, hogy bérbe adja rendszergazdáját távmunkába üres óráira. Ez egy igazán jó lépés részéről, mert pénzt is kereshet vele a cég. Persze illő ezt a rendszergazdával is megbeszélni a döntés előtt. És persze a fizetésemelés ilyen esetben korrekt eljárás tud lenni.

Szólj hozzá!

Címkék: karbantartás weblap távmunka rendszergazda géppark

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr4878712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása