Rendszergazda cégek listája:

www.doit.hu
www.helpdeskcenter.hu
www.docca.hu

(Ez fizetett hirdetési blokk.)

HTML

Rendszergazda cégek listája:

www.doit.hu
www.helpdeskcenter.hu
www.docca.hu

(Ez fizetett hirdetési blokk.)

A rendszergazda blogja

Amiről egy rendszergazda beszélni tud. Mit vegyél figyelembe, ha rendszergazdát keresel, vagy rendszergazda céget? És mire figyelj, ha rendszergazda vagy? És minden egyéb, ami rendszergazda...

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) adaptív szűrő (1) adatbiztonság (10) adatkezelés (5) adatkezéls (1) adatvédelem (6) adó (1) ajánlat (2) ákos (2) alkalmi (1) állás (1) antivírus (1) ár (2) árak (1) áram (2) áramfelhasználás (2) artisjus (1) átalánydíj (1) ateo (1) baracomp (1) barazsy (1) biztonság (4) bkv (3) bódis (1) bolt (1) bsd (1) cég (2) cisco (1) cms (1) cube (1) dokumentáció (1) domain (1) drága (6) eldobható (1) elérhetőség (1) email (1) eszközök (1) e mail (2) fejlesztés (1) felhasználó (6) felmondás (1) festék (1) garamszegi (1) garancia (2) géppark (1) google (2) hálózat (6) hálózatépítés (1) hálózatfejlesztés (1) havazás (1) heves (1) hibabejelentés (1) hibaelhárítás (1) hitler (1) (1) hogyan (1) honlapkészítés (3) hozzáadott érték (2) hozzáférés (1) hulladék (2) humor (23) idióta (1) informatika (2) informatikus (1) interjú (5) internet (3) intranet (1) ipad (1) ip cím (1) it (1) játék (1) jog (1) jogdíj (1) jogvédelem (1) kábel (1) kalkulátor (1) karbantartás (1) károly (1) kávé (1) képzés (2) kerékpár (1) keresés (1) kibocsájtás (1) kiszervezés (1) kkv (1) klassz (1) költségcsökkentés (7) komédia (1) kommunikacio (1) kompresszor (1) környezetbarát (6) környezettudatos (7) környezetvédelem (7) lan (1) lemeztelenítés (1) letöltés (1) linksys (1) linux (1) magyar vállalkozó (1) marketing (3) máv (3) megbízható (1) megoldás (1) microsoft (1) mikulás (1) mikulas (1) mosoly (1) napló (2) németország (1) neo (1) nhh (1) nógrád (1) noname (1) nyilvántartás (4) nyomtatás (1) nyomtató (1) olcsó (6) online marketing (1) online számlázás (1) online számlázó program (1) open source (1) párnacsata (1) pénz (2) poén (22) pofátlan ügyfél (1) portalanítás (2) portalanító (1) privát (1) probléma (1) programozó (3) rádió (1) reakció (1) reklám (2) rendszer (4) rendszerátvétel (2) rendszergazda (84) rendszerinformatikus (1) rendszerkarbantartás (4) rita (1) sávszélesség (1) sciennet (1) softbase (1) spam (5) spamfilter (2) spammer (3) spamszűrés (3) spamszűrő (2) spray (1) sysadminday (1) számítógép (6) számítógépbolt (1) számlázó program (1) szavazás (1) széndioxid (1) szerszám (1) szerverszoba (1) szerverterem (1) szerzői jog (1) szoftver (6) szoftvernyilvántartás (8) sztrájk (3) szűrő (1) takarítás (2) takarító (2) takarítónő (2) tárhely (1) távadminisztráció (2) távkarbantartás (1) távmunka (1) télapó (1) tisztítás (1) titok (1) toner (1) törvény (1) total commander (1) ünnep (1) végpont (1) veszélyes (1) vicc (23) video (1) vidi (1) világnap (1) virtuális (1) víruskereső (1) víruskommandó (1) vpn (1) webdesign (2) webdizájner (2) weblap (4) weboldal (3) webprogramozás (2) webtárhely (1) wifi (1) windows (2) windows 7 (1) winkler (1) yellow (1) Címkefelhő

Miért tart még csak itt ez az ország?

2009.04.01. 01:00 dJw_

Az elején elhatároztam, hogy szigorúan szakmai, cégvezetőknek szóló és néha szórakoztató könnyed postokat fogok közzétenni e blogon. Nos ki-ki döntse el ez a fejezet hova tartozik, de nem véletlenül jelenik meg a bolondok napján ;)

Akár esettanulmány is lehetne rendszergazda cégek vezetőinek, hogy miről lehet felismerni a rossz ügyfelet.

Az egész történet azzal kezdődik, hogy egy kedves ügyfél leszerződik 6 munkaállomásból és egy szerverből álló hálózatának karbantartására és felügyeletére. A részletek lényegtelenek a sztori szempontjából. Kialkudott egy nagyon-nagyon alacsony árat a havi készenléti díjra + havi kétszeri ingyenes kiszállásra. Folyt is rendben a kapcsolat, ha gond volt mentünk és karbantartottunk 10-50 perc alatt mindig minden probléma megoldódott a helyszínre érkezéstől számítva.

Egyszer aztán hívott a kedves cégvezető hölgy, hogy át kellene beszéljük az árakat. Ebből sejtettem, hogy semmi jó nem fog kisülni ebből és tovább akar alkudni. Közölte, hogy a szerződést szeretné felbontani és majd eseti megbízás keretében fizetni, azaz csak akkor fizet, ha ki kell jönni és probléma van. Végülis nincs ezze sem gond, van ilyenre is lehetőség, de az óradíj majdhogynem a duplája és nincs ingyenes kiszállás sem, nincs garantált kiszállási idő, sem ingyenes telefonos support. Azt mondta ez neki jobban meg fogja érni. Nos, akkor részemről rendben.

Az új megállapdoás alapján ment is minden rendben, mígnem az egyik esetben ott volt a boltban a kedves cégvezető hölgy is. A probléma egészen jelentéktelen volt, azt hiszem egy öntapadós árcimkéket nyomtató gépben ragadtak le folyton a címkék, mert rosszul fűzték be az eladók a szalagot. Kb 10 perces munka volt megoldani a problémát, de ugye óradíj és kiszállási díj, ahogy megegyeztünk az elszámolható. Közöltem az árat a munka végén, mire a cégvezető hölgy előtoppant a semmiből a következő mondattal:

"Nem lesz az kicsit sok? Hát alig 10 percet voltál itt!?"

Mit lehet egy ilyenre reagálni? Annyira meglepett a kérdése, hogy hirtelen elbizonytalanodtam. Ő ezt valószínű észrevette és rögtön alkudozni kezdett: legyen az óradíjnak csak az arányos része... nem, azt nem lehet... jó, akkor ne legyen kiszállási díj... nem, azt sem lehet. Sittem a következő ügyfélhez. Végülis addig-addig zaklatott és nem akart fizetni, amíg belementem, hogy a kiszállási díjat most az egyszer elengedjük. Az hiszem itt követtem el a legnagyobb elkövethető hibát.

Ezek után az eddig szépen együttmáködő kollégái, akik mindig kifizették a munkát, ha megcsináltuk amit kértek, már minden esetben azzal jöttek, hogy "ezt a főnökasszonnyal kell megbeszélni, mi nem adhatunk ki pénzt nektek". Nekünk. Szóval másnak igen, nekünk nem.

Eljöttünk, mert hát mit lehet tenni egy alkalmazottal. Őt kirúgja a főnök, ha ellene cselekszik. De azért közöltük, hogy a pénzért később beugrunk, beszéljék meg a főnökkel, mert a munka el lett végezve.

Két nap múlva ismét hívnak, hogy gond van a géppel a kasszában, nem megy a vonalkód leolvasó. A probléma súlyos, siessünk, mert így nagyon lassan tudnak csak kiszolgálni. Na igen... megoldottuk a problémát és a számla az előző és a mostani óradíj + 2 kiszállás. Erre a lányka azonnal a főnököt hívja, hogy ennyi pénzt akarunk kérni. A főnök telefonon fel van háborodva, mi az hogy ennyibe kerül és miért ennyi és biztos megint csak 10 percet voltunk ott és amúgyis, most azért kellett kimenni, mert az előző esetben nem csináltuk meg rendesen. És a többi.

No. Itt telt be a pohár. A pénzük nem kell és közöltem a cégvezető hölggyel, hogy legyen szíves többé ne keressen, mert nem áll módunkban ingyenesen munkát végezni és kiszállni hozzá.

Sajnos mi sem a fáról szedjük a pénzt. De még ha úgy is lenne, akkor is az üzleti etika megkívánja - szerintem -, hogy az elvégzett munkát fizessék ki az előre megbeszéltek szerint.

Szerintem az ilyenek miatt tart még csak itt ez az egész ország, ahol tart - mert egyébként sokkal előrébb lehetnénk. Te hogy gondolod? Kommentelj!

7 komment

Címkék: drága olcsó rendszerkarbantartás

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr751030672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2009.04.07. 10:22:19

Bocsánat, de azt hiszem Ti rontottátok el :)

Egyrészt folyamatosan azt bizonygattátok az ügyfélnek hogy milyen kevés munkavégzéssel járnak a problmái (legalábbis ő így látta), másrészt belementetek abba hogy ingyen szálljatok ki.
Ezek után a részéről teljesen racionális és logikus lépés volt hogy többet nem akart kiszállási díjat fizetni.
És miután ebből rendszer lett, utána sem ültetek le vele megbeszélni a dolgot, hanem hagytátok így menni. Kvázi elismertétek hogy neki van igaza.
Ezután pedig "sértődötten elmentetek", amivel szintén azt az érzést keltettétek hogy neki volt igaza.

Pontosan azért tart itt az ország, mert
- Azt hisszük hogy a partnerünk nem fog racionálisan gondolkodni, és
- Ingyen dolgozunk a tisztességes fizetés helyett

A megoldás az lett volna hogy
- Az elején tisztázni pontosan mit kap és mit fizet (10 perc munka is munka, 10 perc munkáért is ki kell szállni, egy 10 perc alatt megjavítható hiba is katasztrófális az üzletmenetre nézve)
- Rámutatni, hogy olcsó és jó IT partnert kapott, aki ért hozzá, ezért 10 perc alatt is megoldja a problémákat
- Világossá tenni hogy az a 10 perc munka a Ti oldalatokról mennyi költséggel jár (beleértve a szakértelmet is, ami ugye nem magától jön)
- Világossá tenni hogy miben egyeztetek meg és miben nem
- Amikor ő ezen egyoldalúan változtat (nem fizet), akkor nem hagyni annyiban, nagy patáliát csapni, mindenáron megakadályozni hogy ebből rendszer legyen
- Ha már rendszer lett, akkor felmondás előtt még leülni vele beszélgetni és tisztázni a nézeteltérést
- Ha már elmentek, akkor ne vágjátok be magatok után a kaput, maradjunk professzionálisak

dJw_ · http://rendszergazdak.blog.hu 2009.04.07. 14:42:43

@akocsis: az elején tisztázva lett a dolog, csak hát ugye naivan azt gondoltuk, hogy ha mi emlékszünk a megbeszéltekre, akkor az ügyfél is.

Egyébként meg az részint elfogadható, hogy az eladó csaj nem adhat ki pénzt a kasszából, de aztán utólagosan azt firtatni, hogy hány percet dolgoztunk stb... hát nem korrekt szerintem, tekintve, hogy volt egy megállapodásunk.

másrészt nagy patália alatt mire gondondolsz? ordibáljunk a telefonban egymással, vagy esetleg az eladójával a boltjában a vevők előtt, esetleg próbáljunk meg lefoglalni árut a ki nem fizetett munka árában? :)

Szerintem egyik sem járható út és mivel nem akar fizetni ezért újabb feladatokat nem oldunk meg addig, amíg ezt nem fizeti ki. Ennek meg egyenes következménye, hogy megkeres valaki mást, az pedig a velünk való kapcsolat végét jelenti.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2009.04.09. 11:59:57

"Nagy patália" alatt azt értem, hogy komoly hangon kérsz egy sürgős személyes megbeszélést, azért mert úgy érzed hogy valamit tisztázni kell.

Fontos hogy ne a helyszínre kiküldött rendszergazda foglalkozzon ilyen kérdésekkel, ne telefonon, és semmiképpen se az eladó lánnyal vagy portással álljon neki valaki vitatkozni.

A megbeszélésen megkérdezed, mi a véleménye a szolgáltatásotokról, elmondod hogy mindent megtesztek érte és hogy reméled elégedett.
Elmondod az érveidet, hogy miben állapodtatok meg, mibe kerül, ő mit kap, és hogy konkrét esetben mintha nem minden a megállapodás szerint alakulna.
Szóval kedvesen le kell tenni a tényeket az asztalra, aztán várni a reakciót.
A beszélgetés alatt tisztességes, segítőkész de határozott hozzáállást kell képviselni. Megállapodtatok valamiben, ez tény, többször el kell ismételni. Nem tudsz róla hogy a megállapodást megváltoztattátok volna, ez is tény, elmondani.
Rugalmas vagy, szívesen segítesz és alkalmazkodsz, mondja el mi a gond, mit szeretne, és találjatok ki valamit.
De ugye a szolgáltatás nyújtása számotokra költség, ezért a mozgásteretek korlátozott, amit a Kedves Ügyfélnek is meg kell értenie. Árban és minőségben azt nyújtjátok amit tudtok, ennél lejebb csak úgy tudnátok menni ha ráfizetéses lenne - ami nem járható út.

Ezzel elveszed az élét a történetnek, professzionális képet nyújtasz, és lehetőséget adsz neki hogy saját magával kompromisszumra jusson.

Ha meg nem akar fizetni, nem elégedett, másik rendszergazdát akar, akkor tényleg menni kell. De akkor is finoman, mert ha majd a következő céggel arcra esik akkor hamar előkerülhet a telefonszámotok...

A nem-fizetést úgy egyébként rendszeres és finom emlékeztetőkkel lehet kezelni. Aztán ha legközelebb hívnak telefonon, akkor kedvesen ráérdezni hogy mi van a ki nem fizetett számlával, és mielőtt kimentek tudnak-e erre mondani valamit. (Az is elég ha megígéri hogy ki fogja fizetni)
Ha azt mondják hogy nem lesz kifizetve de kell a segítség, akkor kérni egy találkozót a cégvezető hölggyel.

Ja, és prevenció, prevenció, prevenció! A megállapodásokról email összefoglalót írni, a személyes találkozókról jegyzőkönyvet, a meghízáshoz szerződést.
Pusztán ennyi a különbség a siker és a bukás között...


Egyébként a szitu tipikus IT-s hiba. A jó szakemberek (rendszergazda, fejlesztő, stb) nem ért ügyfél kezeléshez, szerződésekhez és managementhez, mert nem ez a szakmája.
Nagyobb céghez érdemes felvenni egy managert is.

dJw_ · http://rendszergazdak.blog.hu 2009.04.09. 12:23:06

@akocsis: köszi a tippeket... okos gondolatok. A jövőben alkalmazzuk. Egyébként ha vannak hasonló okosságok a fejedben még, ne fogd vissza magad :) örömmel veszünk minden tanácsot!

wp 2009.04.12. 23:48:47

Szerintem, egyszeru kommunikacios problema. Ha mar az ugyfellel abba a temaba kell belemenni, hogy Nektek milyen koltsegetek van azzal, hogy megoldottatok a problemajat, mar regen rosz uton jartok.
süti beállítások módosítása