HTML

Rendszergazda cégek listája:

www.doit.hu
www.helpdeskcenter.hu
www.docca.hu

(Ez fizetett hirdetési blokk.)

A rendszergazda blogja

Amiről egy rendszergazda beszélni tud. Mit vegyél figyelembe, ha rendszergazdát keresel, vagy rendszergazda céget? És mire figyelj, ha rendszergazda vagy? És minden egyéb, ami rendszergazda...

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) adaptív szűrő (1) adatbiztonság (10) adatkezelés (5) adatkezéls (1) adatvédelem (6) adó (1) ajánlat (2) ákos (2) alkalmi (1) állás (1) antivírus (1) ár (2) árak (1) áram (2) áramfelhasználás (2) artisjus (1) átalánydíj (1) ateo (1) baracomp (1) barazsy (1) biztonság (4) bkv (3) bódis (1) bolt (1) bsd (1) cég (2) cisco (1) cms (1) cube (1) dokumentáció (1) domain (1) drága (6) eldobható (1) elérhetőség (1) email (1) eszközök (1) e mail (2) fejlesztés (1) felhasználó (6) felmondás (1) festék (1) garamszegi (1) garancia (2) géppark (1) google (2) hálózat (6) hálózatépítés (1) hálózatfejlesztés (1) havazás (1) heves (1) hibabejelentés (1) hibaelhárítás (1) hitler (1) (1) hogyan (1) honlapkészítés (3) hozzáadott érték (2) hozzáférés (1) hulladék (2) humor (23) idióta (1) informatika (2) informatikus (1) interjú (5) internet (3) intranet (1) ipad (1) ip cím (1) it (1) játék (1) jog (1) jogdíj (1) jogvédelem (1) kábel (1) kalkulátor (1) karbantartás (1) károly (1) kávé (1) képzés (2) kerékpár (1) keresés (1) kibocsájtás (1) kiszervezés (1) kkv (1) klassz (1) költségcsökkentés (7) komédia (1) kommunikacio (1) kompresszor (1) környezetbarát (6) környezettudatos (7) környezetvédelem (7) lan (1) lemeztelenítés (1) letöltés (1) linksys (1) linux (1) magyar vállalkozó (1) marketing (3) máv (3) megbízható (1) megoldás (1) microsoft (1) mikulas (1) mikulás (1) mosoly (1) napló (2) németország (1) neo (1) nhh (1) nógrád (1) noname (1) nyilvántartás (4) nyomtatás (1) nyomtató (1) olcsó (6) online marketing (1) online számlázás (1) online számlázó program (1) open source (1) párnacsata (1) pénz (2) poén (22) pofátlan ügyfél (1) portalanítás (2) portalanító (1) privát (1) probléma (1) programozó (3) rádió (1) reakció (1) reklám (2) rendszer (4) rendszerátvétel (2) rendszergazda (84) rendszerinformatikus (1) rendszerkarbantartás (4) rita (1) sávszélesség (1) sciennet (1) softbase (1) spam (5) spamfilter (2) spammer (3) spamszűrés (3) spamszűrő (2) spray (1) sysadminday (1) számítógép (6) számítógépbolt (1) számlázó program (1) szavazás (1) széndioxid (1) szerszám (1) szerverszoba (1) szerverterem (1) szerzői jog (1) szoftver (6) szoftvernyilvántartás (8) sztrájk (3) szűrő (1) takarítás (2) takarító (2) takarítónő (2) tárhely (1) távadminisztráció (2) távkarbantartás (1) távmunka (1) télapó (1) tisztítás (1) titok (1) toner (1) törvény (1) total commander (1) ünnep (1) végpont (1) veszélyes (1) vicc (23) video (1) vidi (1) világnap (1) virtuális (1) víruskereső (1) víruskommandó (1) vpn (1) webdesign (2) webdizájner (2) weblap (4) weboldal (3) webprogramozás (2) webtárhely (1) wifi (1) windows (2) windows 7 (1) winkler (1) yellow (1) Címkefelhő

Új rendszergazda a gáton

2009.04.03. 01:00 dJw_

...avagy mi történik, ha új rendszergazda szerződik egy céghez? Nagy problémát okoz a cégek - és a rendszergazdák - életében is a rendszer átvétele. Rengeteg kérdés felmerül ilyenkor: mit kell archíválni, mit kell újratelepíteni, a szerver milyen bállításokkal fut, mivel nem elégedettek most, milyen szoftverekkel dolgonak, hol futnak a hálózati kábelek, hol vannak végpontok, hol vannak a hálózati elosztók, routerek stbstb.

Tapasztalatom és több cégvezető ismerősöm tapasztalata szerint a KKV szegmensben sem a cégvezetők, sem a rendszergazdák nem foglalkoznak hálózati rajz, szabályrendszer-dokumentáció vagy szoftvernyilvántartás elkészítésével. Ennek hiányában pedig igencsak körülményes egy rendszer átvétele, átadása.

Ha van, nagy segítség

Mik azok a dokumentumok, amit egy cégvezetőnek mindenképpen meg kell követelnie egy rendszergazdától?

  • hálózati rajz
  • szoftvernyilvántartás
  • biztonsági házirend
  • adatkezelési szabályzat
  • külső és belső kiszolgálók információinak nyilvántartása (pl internet kapcsolat felhasználói neve és jelszava, levelező szerver beállítások stb)
  • felhasználói hozzáférések nyilvántartása
  • biztonsági mentés rendje

Miért jó ha vannak ezek a dokumentumok? Egészen egyszerű: mert pillanatok alatt meg lehet belőlük tudni, hogy a hálózatban munkálkodó gépek milyen módon üzemelnek. Egy rendszergazda számára minden fontos információt tartalmaznak.

Ha nincs, nagy munka van

Nyilvántartások, dokumentációk - és általában az előző rendszergazda - hiányában marad a legkörülményesebb megoldás: minden egyes munkaállomást végignézni, hogy melyik felhasználó mivel dolgozik, mihez fér hozzá, milyen beállításokkal levelezik stb.

Ez egy olyan hálátlan feladat, ami általában rengeteg hibával jár, ugyanis rengetegszer előfordul, hogy a rendszergazda végignézte a gépet szoftverek után kutatva, megkérdezte a felhasználót milyen programokkal szokott dolgozni, megkérdezte a főnököt is, hogy ki mivel dolgozik... mégis kimarad egy szoftver a listából, vagy egy igen fontos Excel fájl, amiben több éves adatállomány található (biztonsági mentés nélkül persze).

És persze amiről senki nem tesz említést, az nem is fontos a legtöbb esetben, így törölhető.

Hogyan vegyünk át rendszert?

Magam részéről azt javaslom, hogy a rendszergazda jelenjen meg egy brutális méretű tárhellyel rendelkező számítógéppel és minden munkaállomás minden merevlemezéről készítsen egy mentést a Norton Ghost programal vagy az Acronsi True Image szoftverével.

Cégvezetőnek pedig azt javaslom, hogy másként ne engedje a rendszergazdát a gépei közelébe. A fentebb említett apró bakikat el lehet kerülni jelentős mértékben, ha minden gépről van teljes értékű, bármikor visszaállítható biztonsági mentés.

Meddig érdemes ezeket a mentéseket megőrizni? Két évet ajánlok. Egyrész a tároló egységek (HDD) nem olyan drágák már, hogy bármelyik céget is megrengessék, másrészt bármikor eszébe juthat Micikének, hogy "jujj, azt elfelejtettem mondani, hogy..." és ilyen esetekben nagyon kényelmes csak elővenni a mentést, kiszedni belőle a kért fájlt és kész.

Természetesen ez a megoldás nagy gépszám esetén nem működőképes.

Újratelepíteni mindent?

Véleményem szerint nem. Legalábbi nem azonnal. Persze ez is helyzet- és rendszerfüggő dolog, mert egy jól működő rendszert teljesen fölösleges a kelleténél jobban piszkálni. Ellenben egy teljesen vírusos, minden-gép-az-összeomlás-szélén-áll rendszert jobb azonnal újratelepíteni.

A teljes újratelepítés mivel jár? Előnyökkel és hátrányokkal, ahogy minden más is...

Az előnyei: az új rendszer biztosan az új rendszergazda igényei szerint fog működni és ha jól csinálja, akkor egészenbiztosan vírusmentes, adathalász programoktól mentes és biztonságosan használható.

Hátrányai: az újratelepítés költséges megoldás. Ha munkaidőben történik, akkor a munkaállomások kiesésének költségeivel kell számolni. Ha hétvégén, akkor a hétvégi óradíj nem lesz olcsó.

folytatás következik...

Te milyen megoldásokat javasolsz? Mi a véleményed? Írd meg kommentként!

5 komment

Címkék: kkv dokumentáció rendszergazda szoftvernyilvántartás rendszerátvétel

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr631028793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csipkejozsika (törölt) 2009.04.04. 11:51:44

ugye pont most van nekem ilyen gondom, hogy át kell vennem egy rendszer, hát mit mondjak.. a gépek ramaty állapotban, ott újrahúzás, és akkor tényleg ugye lesz minden ahogy az számomra szimpatikus, a server gépet meg nyárra hagyom :) "hála" istennek win 2003 server van a gépen, szóval különösebb fejtörést nem fog okozni remélem. Ám a másik kérdésem, ugye iskoláról beszélünk és legális programokról, ha most jön egy ellenőrzés és netán mi fiatalok játszunk a gépeken vagy akármi.. ha ellenőrzés során én szépen a kezükbe adoma szoftvernyilvántartást licenceket ..stb mennyi az esélye hogy közelebbről is ránéznek egy adott gépre? hogy na mégis mi van akkor itt nézzük meg ? vagy csak szimplán látják na van nyilvántartás ..stb köszönjük viszlát! vagy hogy megy ez? mert ugye regiszitribe minden benne van.. mennyire kell félnem ilyen téren ? :)netán mennyi az esélye, hogy egy relative kis iskolába benéznek ?(max 100 diák)

wp 2009.04.12. 23:33:09

@csipkejozsika: lehet regiek az infoim de ugyemlekszek szolnak mielott ilyen ellenorzes van.

Masik oldalrol, felesleges eselyeket latolgatni, en inkabb azon gondolkoznek hogy mitcsinalok ha megnezik es felelossegre vonnak, megeri -e.. tudod, jobb felni mint megijedni :)

Ha pedig mindenkepp muszaj hogy legyen egy ilyen ujabb veszely-faktor, megkell tenni mindent hogy nagyon gyorsan eltuntethetoek legyenek a 'nyomok' :)

csipkejozsika (törölt) 2009.04.22. 21:11:13

és mit gondolsz ezek a dolgok hogy tüntethetőek el ? mert most oké ha van pl a gépeken játék, mert ugye sok szabadidőnk van, diákok vagyunk...stb és ha portableval beviszi az ember akkor is azért a regisztribe benne vannak a dolgok, és ha van egy rosszakaró elmondja a dolgokat hogy hogy van és olyan ellenőrzés van akkor gondolom ezt jobban megnézik, ez a gondom ezzel, hogy jó ha tudunk játszani, mert tényleg van hogy 2 órás szünetünk van, de mint rendszergazda most hogy átveszem a rendszert, ezt már más szemszögből is néznem kell ugyebár.. :) most ha az igazgató vagy az illetékes benne van, és nem parás ilyen miatt az ö baja, mert nem engem basznak meg érted, csak gondoltam utána járok mégis mit gondolnak mások :)

dJw_ · http://rendszergazdak.blog.hu 2009.04.22. 21:38:04

@csipkejozsika: nálunk egy suliban ezt úgy oldotta meg a rendszergazda, hogy minden bootoláskor a gép lehúz netről egy imidzset és azt bootolja be.
Linux alatt a Sulix egy ilyen rendszer, ennek mintájára anno építettem én is egy saját megoldást. De biztos van Windowsra is ilyesmi. Ha más nem, akkor Terminal Server Edition... és persze telepítés letilt :)

csipkejozsika (törölt) 2009.04.22. 23:07:52

egy deep freez nevű progi van winre, ami klafa meg tök jó meg minden, csak kibaszott drága :D de az tényleg olyan, hogy beállítod egyszer a doglokat, átteszed a gépekre, mert suilikba általában a gépek ugyan olyanok szal konfig ugyan az, és akkor a bootolás kicsit tovább tart de mindig ugyan azt teszi fel, szóval ha te szarrá hekkeled, telepíted meg minden a gépet, restart és újra megy minden az adott beállításon :) csak ez nagy pénz kiadás lenne, de amúgy alap járaton ha telepítés letilt, sokat nem érek el, mi is portable dolgokat csináltunk és ki volt játszva :) a végére meg feltudtuk törni a rendszergazda jelszavát, azóta van firefox, meg msn a gépemen :):D
süti beállítások módosítása