Rendszergazda cégek listája:

www.doit.hu
www.helpdeskcenter.hu
www.docca.hu

(Ez fizetett hirdetési blokk.)

HTML

A rendszergazda blogja

Amiről egy rendszergazda beszélni tud. Mit vegyél figyelembe, ha rendszergazdát keresel, vagy rendszergazda céget? És mire figyelj, ha rendszergazda vagy? És minden egyéb, ami rendszergazda...

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) adaptív szűrő (1) adatbiztonság (10) adatkezelés (5) adatkezéls (1) adatvédelem (6) adó (1) ajánlat (2) ákos (2) alkalmi (1) állás (1) antivírus (1) ár (2) árak (1) áram (2) áramfelhasználás (2) artisjus (1) átalánydíj (1) ateo (1) baracomp (1) barazsy (1) biztonság (4) bkv (3) bódis (1) bolt (1) bsd (1) cég (2) cisco (1) cms (1) cube (1) dokumentáció (1) domain (1) drága (6) eldobható (1) elérhetőség (1) email (1) eszközök (1) e mail (2) fejlesztés (1) felhasználó (6) felmondás (1) festék (1) garamszegi (1) garancia (2) géppark (1) google (2) hálózat (6) hálózatépítés (1) hálózatfejlesztés (1) havazás (1) heves (1) hibabejelentés (1) hibaelhárítás (1) hitler (1) (1) hogyan (1) honlapkészítés (3) hozzáadott érték (2) hozzáférés (1) hulladék (2) humor (23) idióta (1) informatika (2) informatikus (1) interjú (5) internet (3) intranet (1) ipad (1) ip cím (1) it (1) játék (1) jog (1) jogdíj (1) jogvédelem (1) kábel (1) kalkulátor (1) karbantartás (1) károly (1) kávé (1) képzés (2) kerékpár (1) keresés (1) kibocsájtás (1) kiszervezés (1) kkv (1) klassz (1) költségcsökkentés (7) komédia (1) kommunikacio (1) kompresszor (1) környezetbarát (6) környezettudatos (7) környezetvédelem (7) lan (1) lemeztelenítés (1) letöltés (1) linksys (1) linux (1) magyar vállalkozó (1) marketing (3) máv (3) megbízható (1) megoldás (1) microsoft (1) mikulas (1) mikulás (1) mosoly (1) napló (2) németország (1) neo (1) nhh (1) nógrád (1) noname (1) nyilvántartás (4) nyomtatás (1) nyomtató (1) olcsó (6) online marketing (1) online számlázás (1) online számlázó program (1) open source (1) párnacsata (1) pénz (2) poén (22) pofátlan ügyfél (1) portalanítás (2) portalanító (1) privát (1) probléma (1) programozó (3) rádió (1) reakció (1) reklám (2) rendszer (4) rendszerátvétel (2) rendszergazda (84) rendszerinformatikus (1) rendszerkarbantartás (4) rita (1) sávszélesség (1) sciennet (1) softbase (1) spam (5) spamfilter (2) spammer (3) spamszűrés (3) spamszűrő (2) spray (1) sysadminday (1) számítógép (6) számítógépbolt (1) számlázó program (1) szavazás (1) széndioxid (1) szerszám (1) szerverszoba (1) szerverterem (1) szerzői jog (1) szoftver (6) szoftvernyilvántartás (8) sztrájk (3) szűrő (1) takarítás (2) takarító (2) takarítónő (2) tárhely (1) távadminisztráció (2) távkarbantartás (1) távmunka (1) télapó (1) tisztítás (1) titok (1) toner (1) törvény (1) total commander (1) ünnep (1) végpont (1) veszélyes (1) vicc (23) video (1) vidi (1) világnap (1) virtuális (1) víruskereső (1) víruskommandó (1) vpn (1) webdesign (2) webdizájner (2) weblap (4) weboldal (3) webprogramozás (2) webtárhely (1) wifi (1) windows (2) windows 7 (1) winkler (1) yellow (1) Címkefelhő

Kábel vagy WiFi hálózat?

2009.06.08. 01:00 dJw_

A következőkben adunk némi áttekintést a cégvezetőknek, ha hálózatépítés előtt állnak melyik megoldást érdemes választani.

Elöljáróban azt lehet elmondani, hogy nincs általános szabály mikor melyik a jó megoldást hálózatépítés esetén. Mindig helyzetfüggő, hogy WiFi vagy kábeles hálózatot válasszunk-e. Ezért érdemes szakértő rendszergazdához fordulni tanácsért, vagy rábízni a teljes kiépítést.

A WiFi előnyei

  • nincs plusz kábel a hálózathoz is,
  • szabad mozgást biztosít a hatókörön belül,
  • viszonylag biztonságos titkosítással használható elfogadható sebesség mellett,
  • gyorsan kiépíthető a hálózat,
  • gyorsan lecserélhető az egész infrastruktúra.

Elmondható, hogy olyan helyeken érdemes használni, ahol fontos, hogy kevés legyen a kábel, szabadon kell a gépekkel - jellemzően notebookokkal - mozogni a területen belül, vagy a hálózat ideiglenes jellege miatt a plusz káblelezés időmegtakarítást jelent a megvalósítás során.

A WiFi hátrányai

  • sajnos gyakran előfordul, hogy egyes eszközök nem jól működnek együtt, így gyakori a hálózati kapcsolat megszakadása
  • a hálózati sugárzó - router, switch, stb - jele zavarható, s ahol sok WiFi eszköz működik, ott az egymás zavarása valószínű, ettől pedig a hálózati kapcsolat sebessége romlik, vagy gyakran megszakad a kapcsolat,
  • gyenge jelszint esetén a kapcsolat gyakran megszakad, vagy nagyon lassú lesz,
  • a sugárzás iránya nehezen szabályozható, vagy egyáltalán nem szabályozható, így olyan helyeken is használható az internetkapcsolatunk, ahol mi nem szeretnénk - pl az iroda előtti utcán -, és támadási pontot képez.

Bár nem jellemző, hogy gonosz hackerek notebookkal az iroda előtt ülnek éjjelente és az internetünket próbálják használni, vagy gépeinket feltörni, azért nem árt óvatosnak lenni. Az ördög nem alszik.

A kábeles hálózat előnyei

  • a hálózat zárt rendszerű, a végpontok helye minden esetben ismert és korlátozható,
  • titkosítás nélkül is biztonságosan használható rendszert kapunk,
  • a megoldás elterjedtsége miatt már kiforrott technikáról van szó, minimális azon eszközök száma, amik nem működnek együtt,
  • a hozzáférések hardver szinten is korlátozhatóak (ha kihúzzuk egy végpont kábelét, nincs kapcsolata), ezzel is a biztonságot növelendő,

Aki biztonságra vágyik annak csak kábeles megoldás javasolt.

A kábeles hálózat hátrányai

  • a kiépítése nehézkes, körülményes
  • a plusz kábel jelenléte elkerülhetetlen és olykor plusz kábelcsatornák kiépítése is szükséges,
  • egy esetleges hálózatfejlesztéshez a kábeleket is cserélni szükséges (pl: optikaira),
  • a végpontok helyhez kötöttek.

 

Jöhetnek a kiegészítések, vélemények és ellenvélemények!

6 komment

Címkék: wifi hálózat fejlesztés kábel lan rendszergazda hozzáférés hálózatfejlesztés végpont

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr111151768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csipkejozsika (törölt) 2009.06.08. 10:10:23

esetleg még azt érdemes figyelembe venni wifi hálózat esetén, hogy ha pl vihar van, ami egy évben azért párszor előfordul, akkor a vihar mennyire zavarja a jeleket. meggyőződésem szerint eléggé befolyásoló tényező, és egy tegyük fel irodában, ahol minden nap folyik a munka nem megengedett, hogy "srácok bocsi ma vihar van szar a hálózat nincs munka.." szóval érdemes erre is odafigyelni, hogy maga a munka folyamat ami az adott helyszínen történik mennyire fontos, és eszerint mérlegelni, kiépíteni.

dJw_ · http://rendszergazdak.blog.hu 2009.06.08. 11:08:09

@csipkejozsika: jó minőségű wifi eszközöknél annyira nem játszik szerepet az időjárás szerintem.

csipkejozsika (törölt) 2009.06.08. 18:38:22

(: ha én most egy cégvezető lennék, erre azt mondanám, hogy nem teljesen győztél meg a folyamatos működés garantálásáról. "annyira nem játszik szerepet" az nem küszöböli ki a dolgokat, ebben benne van a lehetőség továbbra is, de mondom kinek mi, én ha tehetném nem alkalmaznám csak ha nagyon muszáj, de ez tényleg az adott munkakörtő függ a dolog.

dJw_ · http://rendszergazdak.blog.hu 2009.06.08. 19:31:56

@csipkejozsika: tény, hogy egy irodába nem ajánlott a wifi mint alap megoldás. De sajnos mivel ez a menő eléggé sok helyen használják.

Persze egy olyan irodában, ahol a munkatársak nagyrésze notebookkal dolgozik és nem mindig ugyanott ülnek (van egyáltalán ilyen?), ott indokolt lehet a wifi... vagy egy tárgyalóban, de persze egy tárgyaló meg azt feltételezi, hogy ott csak tárgyalnak és nem dolgoznak :)

pappito · http://pappito.com 2009.09.14. 06:59:58

nyugtass meg, hogy nem rendszergazdaként dolgozol, ellenkező esetben az ügyfeleidet szivből sajnálom.
süti beállítások módosítása